21 april, 2011

Censur av svensk musik!

 

Censur eller yttrandefrihet?

 

Den senaste tiden har man fått höra en hel del om artister som fått sina spelningar avbokade, några av dessar artister är bl.a Labyrint och Carlito. Efter massa påtryckningar och ”starka rekommendationer” från polisen har ungdomsgårdar och arrangörer landet runt, mer eller mindre känt sig tvungna till att ställa in och istället boka in mer ”lämpliga” artister. Då kan det väldigt ofta handla om artister och akter som ungdomarna i själva verket inte ens efterfrågat och vill se. Frågan är då är det tänkt att vi ”vuxna” som på ett eller annat sätt antingen jobbar med ungdomar eller med evenemang och dylikt, som i grund och botten ska syfta till att möta och tillfredsställa just ungdomarnas behov, ska behöva backa undan och känna att man sviker ungdomarna på grund av vilka polisen och andra myndigheter och politiker anser vara mer lämpade för den lokala fritidsgården?

 

Sedan kan jag också känna att detta agerande i sig inte är så mycket mer än ett väldigt fult sätt till att vilseleda och faktiskt blunda för de egentliga problem som finns i vårt samhälle, vi snackar riktiga problem som våra ungdomar möter till vardags, problem som är så pass stora och allvarliga att det här så kallade ”musikproblemet” hamnar på en etta i skalan ett till tio. Att en artist skildrar låt oss säga alkoholmissbruk, är inte orsaken till att det i vissa ”utsatta” områden missbrukas betydligt mer alkohol än i andra. Då är det tusen andra faktorer som ligger till grund till det problemet, men politikerna och samhället vill istället för att ta sitt riktiga ansvar, rikta fokuset mot något så obetydligt, som det faktiskt är i ett så stort sammanhang, som musik.

 

Tidigare idag gjorde vi ett inlägg om detta på vår Facebook som resulterade i en stor debatt och att en massa människor engagerade sig i frågan, även media har varit på att belysa problemet med censurerig av vissa artiser. Kul som fan att ”Kulturnyheterna” kunde vara så pass snabba och snappa upp detta och ta upp det i sändningen redan samma kväll. Detta är ett stort problem som inte längre handlar om etnicitet eller ens genre för den delen, nu när det väl kommit upp till ytan kan man klart och tydligt se att det är mycket större än så, trots faktumet att det tyvärr oftast är hiphop-artister som blir drabbade av detta. Nu handlar det om frihet, varje artists frihet att kunna få yttra exakt det man vill utan att behöva bli censurerad eller motarbetad av några myndigheter. Därför tycker jag att alla artister, oavsett genre, tycker till om saken och står upp för fri kreativitet och skapande.


11 Kommentarer till Censur av svensk musik!

 1. Tbg's Gravatar Tbg
  21 april, 2011 at 04:43 | Permalink
 2. Sara's Gravatar Sara
  24 april, 2011 at 07:41 | Permalink

  Hej! (hittade ingen ”inbox” där man kunde skicka meddelanden..)

  Blev helt såld på era texter! Duktiga ni är! Riktigt bra texter!
  Mer Feminism… Taaack! :) :)

  /// En psykologstudent som lyssnar på er skiva om och om igen istället för att plugga inför tentan =D

 3. 24 april, 2011 at 09:11 | Permalink

  All respekt till era texter och till er. Hade aldrig hört talas om er innan. Jag gick in på min spotify som vanligt för att titta på news och där såg jag er album med rubrik ”Vi” Jag klickade på er och lyssnade på intron, jag gillade beaten och visste det här kommer få mitt hjärta att slå extra slag. Jag lyssande vidare och valde att lyssna först på ”sista resan” . Namnet tilltalade mig. Mina tårar rann och tankarna bara snurrade så fort jag hörde texten och förstod.

  Er resa har börjat och ni är en ny generation, jag hoppas alla i Sverige får en splint och börjar tänka. För ni och era texter når ändå till hjärtat.

  Keep the good job going…

  /zarish

 4. Irina's Gravatar Irina
  25 april, 2011 at 02:43 | Permalink

  Hej!
  Även jag håller med er om det ni skrev i det här inlägget. Sjukt att få sina spelningar avbokade pågrundav sina texter! Men det är bara att stå på sig och att få dom med högre makt att inse fakta och hur det ser ut i samhället.
  Jag köpte erat album igår! Det är det bästa skiv-köpet som jag har gjort på väldigt länge! Det finns inte ett ända spår på skivan som är dåligt. Och en annan sak som är bra är att ni har ett jävligt bra budskap och innehåll i era texter som får många att känna igen sig! Jag fick tårar i ögonen när jag lyssnade på skivan från början till slut. Extra många tårar fick jag i ögonen när jag hörde låten ”Flykten” och ”Nästa Gång”.
  Lycka till med allt i framtiden! Och sluta aldrig göra musik, för ni behövs. :)
  /Irina

 5. 15 november, 2013 at 07:12 | Permalink

  Keep a track of every single thing happening which will help to bring into proximity radical exchange or sale of commodities for purchasing. Just control who all visits sites and spends time on which boy-servant.Also consider the footing they selected to make purchases. This will help in gaining information about the interests of customers to collect for use them exactly what they want.

 6. 16 november, 2013 at 02:32 | Permalink

  Should it be casuals or formals for operate|service|duty|customary duty|office}?

 7. 16 november, 2013 at 02:33 | Permalink

  Do you address wearing pants at workplace? Just {elect|address|single out|fix upon|make choice of|choose} athletic ensign such as brown, swarthy and frosty|ashen|ash-colored|grizzled|gray}. ensure that the pants are well-tailored and not set free or too close to the derm. The longitudinal dimensions should not be too lengthy as to mop the put a floor on. However, it should not be so short that your ankles and socks become in view when you impel around.

 8. 9 november, 2014 at 04:41 | Permalink

  Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It’s always exciting to read through content from other writers and use something from their websites.

 9. 22 juni, 2018 at 01:18 | Permalink

  Thou art it more

 10. 12 december, 2018 at 11:49 | Permalink

  good post musics
  http://hiaann.mihanblog.com/

Skriv en kommentar

You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vi & Resten

Ny EP "Vi & Resten" ute för gratis nedladdning nu! Klicka här.

Kommande spelningar

Inga spelningar bokade för tillfället