Du kan känna igen järnek, Ilex aquifolium i våra skogar, parker och buskage på de läderartade bladen som ofta är skarpt tandade. Busken, ibland ett träd, särskilt om plantan är upp till 300 år gammal, är också grön på vintern.

Under senvårblomningen samlas klasar av små blommor i bladens axlar. Dessa har vita kronblad och lika många ståndare eller stigmas på äggstocken som det finns kronblad. Äggstockarna utvecklas till gula eller röda bär efter befruktning. Järnekgrenar med röda bär är särskilt populära vid jultid.

En mycket känd buske, som också ofta planteras i trädgårdar och parker, är Holly, Ilex aquifolium L., från familjen Holly. Det är för övrigt den enda arten från denna familj som förekommer naturligt i våra trakter.

Buskarna eller småträden kan växa till en höjd av maximalt cirka 10 meter, men de är oftast mindre. De sticker dock alltid ut, eftersom de behåller sina löv även på vintern. I en snöig skog eller landskap sticker de ut desto mer.

Rötsystemet hos Holly är ett så kallat ‘zinkrotsystem’. I ett sådant rotsystem sträcker sig huvudrötterna horisontellt från stammen i olika riktningar. De är inte för djupt under marknivån.

Sidrötter, sänkorna, löper nedåt från dessa horisontella huvudrötter i den djupare jorden. Endast om det finns tillräckligt med utrymme för dess rotsystem kan Holly växa till ett riktigt träd. I de flesta skogar finns det ingen möjlighet att utvecklas tillräckligt omfattande på grund av förekomsten av bokträd.

Det ändras när ett eller flera bokträd välter i närheten av ett etablerat Hulst. Då ser man att en sådan Holly kan växa till ett träd som är upp till 10 meter högt. Stammen på Holly har en tunn och slät bark. Träet är hårt och elfenbensvitt till färgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *