Idegran är ett långsamt växande träd som är utbrett i Centraleuropa. Trots sin långsamma tillväxt är idegranplantan en fantastisk häckväxt. Den blir upp till 7 meter hög och en till tre meter bred.

Dess blad producerar ljusröda bär som lockar fåglar. Förutom att göra en bra häck, är det en utmärkt vintergrön häckväxt. Dess storlek och lövverk gör den till ett underbart tillskott i alla trädgårdar. Använd på detta sätt ger en vacker och hemtrevlig bakgrund.

Efter blomningen bildar Idegran köttiga röda bär med ett frö. Den röda köttiga delen är inte giftig, men fröet och resten av idegranen är det. Taxus, som det enda barrträdet, tolererar “dropp”. Denna växt tål också mycket kraftig beskärning ner till huvudstammen.

Idegran kan planteras i solen såväl som i skuggan och växten växer bäst på en plats i halvskugga. Blomningen är oansenlig och sker under perioden april-maj.

Idegran föredrar väldränerad trädgårdsjord. Planteringsavståndet är (vid en planthöjd av 60 till 80 cm) cirka 2,5 st. per meter. Om du inte klipper Taxus baccata skapas en upprätt vintergrön buske på många meter hög.

En Idegran kan som vuxen nå en sluthöjd på 10 – 15 (20) m. Den slutliga höjden beror på växtplats och klimat.

r ska man plantera Idegran?

Rätt tidpunkt för plantering av Idegran som odlas i öppen mark är under vegetationsvilan. I Nederländerna kan en Idegran med rotklump i allmänhet planteras från mitten av november till slutet av april. Temperaturen på hösten och våren spelar en viktig roll.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *